Kuchnia

Kuchnia

Moje Dietetyczne Fanaberie: Placuszki z cukinii bez mąki!

lacki z cukinii z sosem czosnkowo ogórkowym
Przepis na 1 porcję (4 placki)

140 g utartej cukinii
2 jajka
1 łyżka otrębów pszennych
1/2 łyżeczki trawy cytrynowej (można zastąpić curry)
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu

Na sos:

100 ml jogurtu naturalnego
około 30 g zielonego ogórka
czosnek granulowany
1 ząbek czosnku
szczypta soli
świeżo mielony pieprz do posypania




Cukinię obieramy i ucieramy na dużych oczkach tarki.

Żółtka jaj dodajemy do cukinii, a białka ubijamy w osobnym naczyniu na sztywną pianę.

Przyprawy, otręby oraz ubitą pianę dodajemy do reszty i dokładnie mieszamy.

Gotowe ciasto dzielimy na cztery części i smażymy dość grube placuszki. (użyłam małej patelni do pancakes)

W między czasie przygotowujemy sos. Obranego ogórka siekamy w drobną kostkę, dodajemy do jogurtu, wciskamy czosnek, dodajemy przyprawy i całość mieszamy.




Sos i placki posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Propozycja na kolacje w akcji Kuchnia 24/7 - z racji diety staram się ograniczać węglowodany w moim ostatnim posiłku przed spaniem, placki z cukinii bez mąki są więc idealne!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation