Kuchnia

ciasta

Ciasto budyniowe

Składniki:
113 g masła
100 g mąki
480 ml mleka
4 jajka, białka i żółtka osobno
4 krople octu
150 g cukru do wypieków
łyżeczka ekstraktu waniliowego
łyżka zimnej wody

Formę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną i puszysta masę, mleko podgrzewamy, aby osiągnęło temperaturę pokojową, odstawiamy na bok.
Masło rozpuszczamy, odstawiamy na bok. Gdy ostygnie dodajemy łyżkę wody i mieszamy.
Do utartych żółtek odajemy mąkę i ucieramy, aż składniki się połączą. Masa będzie dosyć gęsta.
Białka miksujemy, lecz nie na bardzo sztywno. Do masy żółtkiem dodajemy masło i ucieramy ok. 2 minuty.
Następnie dodajemy mleko cały czas miksując, masa bardzo rozrzedzi się.
Na koniec dodajemy białka, najpierw 1/3 na raz, a resztę stopniowo cały czas delikatnie mieszając szpatułką, na koniec dodajemy ekstrakt.
Masę przelewamy do formy, pieczemy ok. 45-50 minut. Ciasto wyraźnie wyrośnie, lecz potem przy studzeniu opadnie. Ciasto powinno być ścięte. Studzimy w formie. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation