Kuchnia

Kulinarne

Pomysłowy i pyszny obiad.
Zapiekane gniazdka makaronowe ze szpinakiem
Składniki:

200 g mrożonego szpinaku
200 g makaronu
2 cebule
1 łyżeczka masła
75 g śmietany kremówki
Sól, pieprz
Tarta gałka muszkatołowa
1 łyżeczka oleju
2 łyżki koncentratu pomidorowego
100 ml mleka
200 ml bulionu
50 g sera gouda
Tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę. Połowę cebuli przesmażyć na maśle, dodać szpinak, wlać śmietanę i gotować 2-3 minuty. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Pozostałą cebulę przesmażyć na oleju, dodać koncentrat pomidorowy, przesmażyć. Wlać mleko i bulion.

Makaron odcedzić i nałożyć do lekko natłuszczonych foremek. W środek nakładać szpinak, z brzegu sos pomidorowy. Posypać startym serem. Zapiekać w 200 st. C przez 15
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation