Kuchnia

KOKTAJLE

Mus z białej czekolady z pieprzem i miętą

Uwaga! Czekolada musi być bardzo dobrej jakości!!

280g białej czekolady
300ml kremówki
1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
12 listków świeżej mięty – 6 pokrojonych w cienkie plasterki i 6 w całości do dekoracji
Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do miski i ustawiamy ją nad garnkiem z gorącą wodą (dno nie może stykać się z wodą). Gdy się czekolada rozpuści, miskę zdejmujemy z garnka i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy. Dwie łyżki ubitej śmietany dodajemy do czekolady i delikatnie mieszamy, a następnie dodajemy całą czekoladę do śmietany. Dosypujemy pieprz i miętę i mieszamy (uwaga tu jest ten krytyczny moment, kiedy masa może zacząć się warzyć, więc mikser musi być w pogotowiu). Powstałą masę rozkładamy do 6 kieliszków. Wstawiamy do lodówki na 20 minut. Przed podaniem dekorujemy liśćmi mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation