Kuchnia
Smaczności
Zapiekanka z gnocchi i warzywami
Zielona zupa krem z groszku
Składniki
- 800 g groszku konserwowego (2 puszki)
- 250 ml wody
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz
Przygotowanie
Do garnka wlać groszek konserwowy z puszki z wodą i zagotować. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, zmiksować blenderem na gładki krem. Podawać z grzaneczkami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego!
Gnocchi:
1 kg ziemniaków
2 żółtka
200 g mąki
1 l wody lub bulionu drobiowego
Pesto:
50 g świeżych liści bazylii
2 łyżki orzeszków pinii (można zastąpić włoskimi)
2 ząbki czosnku
100 g parmezanu
50 ml oliwy z oliwek
Dodatkowo 500 g mrożonej fasolki szparagowej, oliwa z oliwek, liście bazylii do przybrania i parmezan.
Przepis:
Orzeszki pinii prażymy na patelni a następnie wszystkie składniki blendujemy i przekładamy do słoiczka (będziemy potrzebować tylko dwóch łyżek). W zależności od tego jak gęste pesto chcemy uzyskać możemy zmieniać proporcje składników.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie mundurkach aż zmiękną około 30 min. Następnie je odcedzamy i na chwilę pozostawiamy do wystudzenia. Ziemniaki obieramy i prasujemy w prasie do ziemniaków, lub przeciskamy przez sito do miski. Ziemniaki solimy do smaku, dodajemy żółtka i wsypujemy stopniowo mąkę cały czas zagniatając ciasto. Ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką, odrywamy kawałek ciasta i formujemy rulon o podłużnym kształcie o grubości około 1 cm. Kroimy na kawałki o długości około 2 cm. W dłoni formujemy owalne kluseczki i za pomocą widelca zostawiamy rowki z jednej strony gnocchi. W razie wątpliwości jak formować kluseczki polecam youtube :) Gdy kluseczki są już gotowe w garnku zagotowujemy wodę lub bulion. Na gotująca się wodę wrzucamy gnocchi, gotujemy aż wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze przez 30 sekund i za pomocą łyżki durszlakowej przekładamy do miski. Kluseczki odstawiamy w ciepłe miejsce i przygotowujemy fasolkę.
Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękka (ja gotuję dosłownie kilka minut bo nie lubię rozgotowanych warzyw). Odcedzamy dokładnie i przekładamy do miski. Fasolkę mieszamy z dwoma łyżkami domowego lub kupnego pesto.
Na talerzu układamy fasolkę a następnie gnocchi. Całość skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy parmezanem i liśćmi bazylii.
YmE3OTAwZDg6OkQ9Ny16F0xpJRMHci1aBkd+XCNkF2o7UgZONHE+AjUyLAMsHiBMMWsVcxYcOEJIGAdeD080FQ8nam8Ydy0UJygCBxQAXDo5BVIpDGw2OjoMDUsCbB5RYQw4WyEdYBsMIwoZGX4CVQZdBSc2ZHIUNGQWOEgIAiwceX8fYRsHVAIcJwgOIyYCBAQVSGNgYVc1AUpZVSM3CwRQaxRwDAwpHUxLLD8PLwA5fRwiAA8FPHYIWg5sei1mJWdTOQZzS0VgYwxhfzlDTk8qPD4RCVVHNVphVSZyc28pZABiBSMAfG9GOSw8d0BWFXACRDwHFhBUGSIfU0g5WC8HXVQ0DV42CA1XDCsRDGgjIShNdCphTlIhFmIsewkjAn1gHzdON1JzFxESCmQ/DmJTF18PIhRPagQPSyh+VigtMwUQSyMcGRoJMixqGQAyeBZgYwtjbUhZZ0kHHgwzIXZucnc9fRkxcxdWBxIBDUMYDQw/czglLjFGCEpaV3RZbkFzSVJkHUYyDCpBB2JpFHt1N1gfWBkZAC4XHTkPPwhhFFZUBl5uH00taApnCFsQGkUoDAkiDWI8PSceenYAIVpDPCZQc1xidyUbIEEcDSZaJn01M3MoUQMrKxsMcRltcBdsNxRDAlEdPkBAODIPRRxPBn99bRgYTl5+Bx9VTRUjGHNCfFtiXGgUfVAiVwsGNyU7cixuPionOmZVZzNwNw8CMgc9cTQACCdxAVN1CkMvM3cZIWxlGHMNaCt7C2McCyMoDHsyLDw8DXBBCXEbChhxTEkUbwNPC3QKQGEjHElmYX1XahcmaR4tWlMZMyJFKAxxBEpmT34QBQEdMBwZEw8vGisXJHlmNQkoAyB0HzVDIz9BbhYYF0h0KhwyPX4nAh0cKw4FP0plbSdLK0tjVnQ/cAgqVBwNJzMCGTo0URoKKAgKYCxwfAkBCAFDUiwAfRoKfi9UZ0tPTyEdBnN8T3c0NTwvEXoqVBsaKRVwRw1hH3gzCwoUKRVRMgkoF1VUDnknQwobGE8KUHleCk5EBGVUfmJDJmcOAxovVnYYLgRuPghFEhsZRgBgC3g4NDEKBTZAKygWKVQVLDdLKXYmRSsUG1cdOAQweRM3XgceNhIoGWdXEj0UQyYhBQYANA15EjMjey8aHn0TFjRdR11sQwo5LgwAATZvBnkWUxpHJVxRNgVQHA47MBdSPBA/U2w9EWo+WxA2HlUFTD8nf0QfUgEdGEEXPhUnd3Z6XBkOZWMtXwMRED16SS1LAi81Xj4OSi8UAxskMRQxKyxJS3k2Im1xVHIOBCcAMGQtE2wZDDsxZi48BmolQHROUwdsGyFwMClmJTRHZUBgNw9KP1spVAZAEBcNZBRxN1sndC0SPXgqDCsPLA4kVwlGYy8VQjwHTn09RCFcT0wMQkApGllzBicoLBg+EGo6ICdkYwp8CCMjFwkSPmwoT2tsOEAnDWwYJDA0HCFuYRwGTQk7InhUEhpnZ3tiLQoyJ3l8RmMbDFQEEDNWFwgMBgcUJxded0xcGntwG3kpOhoBcWcVSyUAdDdMdTcSVxYEFTccJwAiCB9RHUE3dXwcHClKYnofdxpUalM6EnUBEX5pEBIkARlSETY/AR8NKAMsFV4DIRMwJmZ/HUIlOgxlHBVwcEEoPQIXfEIEHFUzA14vEFxXD1JgKgpVXB8Qdg8sNiZQEllhWwtQHCs4F2skNgJicEY3TjcOSBcvTApoAUFicRccJR8lR2oUD18qcX92BQ03DkwgVhQhNC0xUzMALEQaQTwLYwJPXFlJCRQLPCF2YhcKHGskFlQCTlYbODhaIjRuGWA6BxIRIQ8NYSJeGm4UUgI=