Kuchnia

Smaczności

Zapiekanka z gnocchi i warzywami

Zielona zupa krem z groszku

Składniki
- 800 g groszku konserwowego (2 puszki)
- 250 ml wody
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz

Przygotowanie
Do garnka wlać groszek konserwowy z puszki z wodą i zagotować. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, zmiksować blenderem na gładki krem. Podawać z grzaneczkami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego!

Gnocchi:

1 kg ziemniaków
2 żółtka
200 g mąki
1 l wody lub bulionu drobiowego
Pesto:

50 g świeżych liści bazylii
2 łyżki orzeszków pinii (można zastąpić włoskimi)
2 ząbki czosnku
100 g parmezanu
50 ml oliwy z oliwek
Dodatkowo 500 g mrożonej fasolki szparagowej, oliwa z oliwek, liście bazylii do przybrania i parmezan.
Przepis:

Orzeszki pinii prażymy na patelni a następnie wszystkie składniki blendujemy i przekładamy do słoiczka (będziemy potrzebować tylko dwóch łyżek). W zależności od tego jak gęste pesto chcemy uzyskać możemy zmieniać proporcje składników.

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie mundurkach aż zmiękną około 30 min. Następnie je odcedzamy i na chwilę pozostawiamy do wystudzenia. Ziemniaki obieramy i prasujemy w prasie do ziemniaków, lub przeciskamy przez sito do miski. Ziemniaki solimy do smaku, dodajemy żółtka i wsypujemy stopniowo mąkę cały czas zagniatając ciasto. Ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką, odrywamy kawałek ciasta i formujemy rulon o podłużnym kształcie o grubości około 1 cm. Kroimy na kawałki o długości około 2 cm. W dłoni formujemy owalne kluseczki i za pomocą widelca zostawiamy rowki z jednej strony gnocchi. W razie wątpliwości jak formować kluseczki polecam youtube :) Gdy kluseczki są już gotowe w garnku zagotowujemy wodę lub bulion. Na gotująca się wodę wrzucamy gnocchi, gotujemy aż wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze przez 30 sekund i za pomocą łyżki durszlakowej przekładamy do miski. Kluseczki odstawiamy w ciepłe miejsce i przygotowujemy fasolkę.

Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękka (ja gotuję dosłownie kilka minut bo nie lubię rozgotowanych warzyw). Odcedzamy dokładnie i przekładamy do miski. Fasolkę mieszamy z dwoma łyżkami domowego lub kupnego pesto.

Na talerzu układamy fasolkę a następnie gnocchi. Całość skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy parmezanem i liśćmi bazylii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation