Kuchnia

Przepisy ♥

CIASTO CZEKOLADOWO-BANANOWE

Wilgotne ciasto babkowe o smaku czekoladowym i bananowym. Smaki są raczej wyrównane. Dobrze wyczuwalne są zarówno banany jak i czekolada. Ilość czekolady w cieście nie jest zbyt duża, przez co ciasto nie jest mocno czekoladowe. Jest delikatne i dość długo pozostaje świeże. Ciasto jest szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Składniki:
250g cukru
250g masła lub margaryny
3 jajka
300g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki kakao
40g czekolady (u mnie gorzka)
4 dojrzałe banany
Polewa:
czekolada (u mnie gorzka)
1 łyżeczka oleju
Sposób przygotowania:
Banany ugnieść dobrze widelcem lub zmiksować blenderem.
Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cukier, miękkie masło (margarynę), jajka i banany zmiksować mikserem na najwyższych obrotach przez 2- 3 min. (Masa będzie niejednolita, jakby była zwarzona).
W osobnej miseczce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i startą czekoladę.
Zmniejszyć obroty miksera i dodać, w dwóch porcjach, składniki wymieszane w misce, mieszając chwilkę, tylko do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do keksówki (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 70min.w temperaturze 180°C. Sprawdzić ciasto patyczkiem lub wykałaczką.
Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Najlepiej pozostawić je na całą noc do ostygnięcia.
Czekoladę roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą. Można udekorować plasterkami banana.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation