Kuchnia

Przepisy ♥

ROGALIKI MAŚLANE

Drożdżowe rogaliki z nutellą. Rogaliki są mięciutkie, puszyste i mało słodkie. Słodyczy dodaje im nutella, która jest w środku.
Składniki:
220ml mleka
20g świeżych drożdży
½ łyżeczki soli
40g masła
375g mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 żółtko
Nutella lub inny krem czekoladowy
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Dodać szklankę mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Masło roztopić i ostudzić.
Do wyrośniętego zaczynu dodać masło, cukier, sól i resztę mąki. Zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować na okrągły placek. Wyciąć 10 trójkątów z ciasta (tak jakby kroić torta). Na każdy trójkąt nałożyć nutellę. Ciasto zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta.
Gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 10 min. do wyrośnięcia.
2

Posmarować rozkłóconym żółtkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 220°C.
Uwaga: Ciasto nie musi być koniecznie rozwałkowane w kształt koła. Można spokojnie rozwałkować w prostokąt lub kwadrat. Ważne jest tylko, aby powycinać trójkąty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation