Kuchnia

dania ciepłe

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i wędzonym boczkiem

Pomysł zaczerpnięty od koleżanki z pracy - dziękuję Pazurku :)
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i wędzonym boczkiem

Składniki na 6 porcji:
6 naleśników z tego przepisu
Nadzienie:
450 g mrożonego szpinaku
4 - 5 ząbków czosnku
1 średnia cebula
200 g wędzonego boczku
1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego
1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól do smaku
Wierzch:
150 g startego sera żółtego
Do podania:
sos pomidorowy
sos tysiąca wysp


Boczek kroję w kostkę i podsmażam na suchej patelni. Kiedy się podsmaży dodaję drobno posiekaną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaję posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażę. Następnie wrzucam mrożony szpinak i podgrzewam na niewielkim ogniu przez kilka minut. Doprawiam do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz mieloną gałką muszkatołową. Odstawiam do ostudzenia.
Na każdy naleśnik kładę czubatą łyżkę szpinakowego farszu, rozsmarowuję i zawijam w rulon. Nadziane naleśniki układam w naczyniu żaroodpornym ściśle jeden obok drugiego. Wierzch posypuję startym na dużych oczkach tarki serem. Wstawiam do nagrzanego do 190*C piekarnika i piekę ok. 20 minut aż ser się rozpuści. Podaję na ciepło z dodatkiem ulubionego sosu.
Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation