Kuchnia

Schab

"Schabowy z farszem grzybowo-serowym"
3 grube plastry schabu b/k,
kilka podgrzybków,
2-3 garści startego sera,
1/2 niedużej cebuli,
1 łyżka masła,
1 jajko,
4-5 łyżek mleka,
do panierowania: mąka i bułka tarta,
do smaku: sól, pieprz biały, tymianek,
do smażenia: olej,
Sposób przygotowania:
Plastry nacięłam ostrym nożem poziomo, m/w w połowie grubości, tak żeby powstała duża, głęboka kieszeń. Oprószyłam w wierzchu i w środku solą oraz pieprzem.
Grzyby oczyściłam, pokroiłam w ćwierć plasterki, cebulkę posiekałam. Na patelni rozpuściłam masło, podsmażyłam na ostrym ogniu cebulę razem z grzybami odparowując nadmiar wody, doprawiłam tymiankiem, solą i pieprzem. Gdy przestygły dosypałam ser, wymieszałam. Tak przygotowany farsz nałożyłam do kieszeni w schabowych. Opanierowałam kolejno w mące, jajku roztrzepanym w mlekiem i bułce tartej - szczególnie starannie docisnęłam panierkę w miejscu nacięcia. Smażyłam kotlety na rozgrzanym oleju, pod koniec smażenia przykryłam patelnię i poddusiłam 2-3 min. na wolnym ogniu. Podałam z kopytkami i pomidorem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation