Kuchnia

desery

: Pyszny i zdrowy krem czekoladowy

Krem ten można również z powodzeniem wykorzystać do przełożenia wypieków zamiast tłustych kremów na bazie śmietany czy mascarpone.


Składniki na 3 porcje:
Ugotowana kasza jaglana - 4 łyżki
Awokado - sztuka
Banan - 2 sztuki
Kakao gorzkie - czubata łyżka
Orzechy nerkowca + mleko (może być również napój roślinny) - 3 łyżki namoczone w 1/2 szklanki*
Cukier waniliowy - łyżka
Suszone daktyle - 9 sztuk

*Ja oczywiście zapomniałam tego uczynić dlatego też w kremie widoczne były maluteńkie grudki.


Sposób przygotowania:
W blenderze miksujemy wszystkie składniki - warto zacząć od owoców i mleka z orzechami, a dopiero później dodawać te bardziej stałe (sprzęt trzeba szanować ;)
Krem nakładamy do szklanek lub pucharków i wstawiamy do lodówki (najlepiej smakuje schłodzony).

Wartość odżywcza czekoladowego kremu:
Energia: 303 kcal
Białko: 6,5 g
Tłuszcz: 12 g
Węglowodany: 47 g
Błonnik pokarmowy: 4,6 g
Cholesterol: 1,8 mg


Krem czekoladowy jest dobrym źródłem:
Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
Witamin: C, E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation