Kuchnia

pyszne

Przy kuchennym stole

Kruche maślane ciasteczka

Przepis z gazety "Dobre rady wyd. specjalne" nr 3/2008.



Składniki (na około 30 ciastek):

150 g masła w temperaturze pokojowej
80 g cukru pudru
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii - przepis na domowy tutaj
szczypta soli
220 g mąki pszennej



Masło utrzeć z cukrem, ekstraktem i solą. Dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto.
Jeśli będzie zbyt miękkie i lepiące, żeby je rozwałkować, należy owinąć je w folię i schłodzić przez około 30 minut w lodówce.

Blat posypać mąką (ja obtaczałam w tej rozsypanej mące także wałek) i rozwałkować na nim ciasto na grubość około 5 mm. Foremką wykrawać ciastka. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Można je układać blisko siebie, bo nie wyrastają na boki.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez około 12 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation