Kuchnia

zupa

KOCIOŁEK ZBÓJECKI - przyslijprzepis.pl

Składniki
1 kg mięsa (gulaszowe, łopatka)
½ kg boczku surowego (lub wędzonego)
½ kg ziemniaków
4 marchewki
duży słoik korniszonów
kukurydza lub groszek w puszce
4 cebule
4 papryki
½ szklanki ryżu
koncentrat pomidorowy
kostki rosołowe
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, ziarna jałowca,
sól i pieprz mielony
Sposób przygotowania
1.
Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć, wrzucić do garnka z wodą, dodać przyprawy – ziele, liść, ziarna pieprzu i jałowca oraz kostki rosołowe (ja dałam na początek 2) – gdy mięso jest prawie miękkie dodać ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę oraz marchewkę, podgotować. Boczek pokroić w plasterki, zesmarzyć z cebulką i dodać do reszty. Dodać ryż, korniszony pokrojone w kostkę, paprykę też w kostkę oraz kukurydzę. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić solą i pieprzem mielonym. Pogotować jeszcze chwilkę. Podawać na gorąco, przyprawione na ostro. Początkowo danie wygląda jak zupka, ale zanim cały garnek wystygnie ryż i ziemniaki się rozkleją a całość zrobi się gęsta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation