Kuchnia

Food

Sernik biało - czekoladowy z owocami i bitą śmietaną
Zamiast truskawek można użyć innych owoców np. malin, porzeczek, jagód
Składniki:

Spód:

• 200 g ciastek czekoladowych*
• 1 łyżka kakao
• 50 g masła
• 50 g ciemnej czekolady


Masa:
• 500 g zmielonego twarogu
• 3/4 szklanki cukru
• 1 białko jaja
• 150 g ciemnej czekolady



Wierzch:

• około 300 g truskawek lub innych owoców sezonowych np. malin lub jagód
• około 200 g konfitury truskawkowej lub innej (takiej jak owoce)
• 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (bardzo zimnej)

* najlepsze będą delikatne, sypkie i kruche ciasteczka "z dziurką", użyłam takich. Nie polecam do tego deseru ciasteczek owsianych, digestive.

Przygotowanie:
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasteczka dokładnie pokruszyć, dodać kakao i masło roztopione z czekoladą, wymieszać. Wyłożyć dno i boki (około 3 cm) formy masą z ciasteczek, mocno dociskając. Wstawić do lodówki lub zamrażarki na około pół godziny (lub dłużej jeśli mamy czas).
Ser wymieszać z cukrem i białkiem, odłożyć około 1/4 masy i połączyć ją z roztopioną czekoladą energicznie mieszając łyżką. Masę czekoladową rozsmarować na spodzie z ciasteczek, na wierzch wyłożyć białą masę, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez około 45 minut, aż masa się zetnie. Dokładnie ostudzić a następnie schłodzić jeśli mamy czas.
Wierzch zastygniętego sernika posmarować konfiturą (2 łyżki odłożyć), ułożyć plasterki truskawek lub innych owoców i przykryć ubitą śmietanką kremówką. Zrobić wzorki z pozostałej konfitury i udekorować połówkami truskawek. Można wstawić do lodówki do czasu podania. Przed pokrojeniem zdjąć obręcz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation