Kuchnia

Ciasta

Sernik kawowy z kremem orzechowym

Składniki( na tortownicę 18 lub 20 cm)

Spód:

150g ciastek digestive w czekoladzie*
30g masła

Dno tortownicy wysmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować odrobiną margaryny.

Masło rozpuścić. Ciastka bardzo drobno zmielić w malakserze/ food procesorze lub rozdrobnić blenderem ewentualnie wałkiem. Dodać masło i wymieszać do uzyskania tzw. mokrego piasku. Przesypać do tortownicy, wyrównać i wgnieść w dno blaszki i około 0,5 cm boku. Odstawić do lodówki.

*jeśli ciastka będą bez czekolady, potrzeba będzie prawdopodobnie około 50g masła

Masa serowa( wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej):

2 łyżki śmietany kremówki
2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej**
300g serka kremowego typu philadelphia( można użyć zwykły twaróg trzykrotnie mielony, ale sernik będzie trochę mniej kremowy)
250g serka mascarpone
150g cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka

**użyłam 2 i 1/2 łyżki kawy Jacobs millicano, która wydaje mi się drobniejsza i mocniejsza od zwykłych kaw rozpuszczalnych

Piekarnik nagrzać do 1500C.

Śmietanę wlać do niewielkiego garnka, wsypać kawę. Podgrzewać mieszając, tylko do rozpuszczenia kawy.

Serek kremowy wymieszać łyżką z serkiem mascarpone. Następnie wlać kawę, wanilię, wsypać cukier i całość wymieszać. Mąkę ziemniaczaną przesiać przez sitko i dodać do masy serowej, połączyć. Na koniec wbić jajka i krótko zmiksować, aby pozbyć się ewentualnych grudek.

Masę przelać na przygotowany spód i piec 55minut do 1h i 05 minut( piekłam z ustawieniami grzałki góra -dół). Obok tortownicy postawić naczynie żaroodporne napełnione wodą. Po upieczeniu sernik pozostawić do przestudzenia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Letnie ciasto wyjąć z piekarnika. Gdy całkowicie ostygnie wstawić do lodówki, na kilka godzin lub całą noc.

Krem orzechowy:

80g orzechów włoskich( plus 2 łyżeczki cukru pudru)
90-100g serka kremowego typu philadelphia, w temperaturze pokojowej
50g miękkiego masła
40g cukru pudru( lub więcej do smaku)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

dodatkowo na karmelizowane orzechy:

8-10 połówek orzechów włoskich
2-3 łyżki cukru+ 1 łyżka wody

Orzechy włoskie( wszystkie) podpiec w piekarniku na suchej blaszce, około 10-15 minut w temperaturze 1600C. Najlepiej mieć oko na piekarnik i wyjąć orzechy, gdy nabiorą złotawego koloru i zaczną intensywnie pachnieć. Całkowicie ostudzić. 8-10 połówek odłożyć do dekoracji.

Pozostałe orzechy podzielić na 2 równe części. Jedną z nich bardzo drobno zmielić*** razem z 2 łyżeczkami cukru pudru, np. w młynku do kawy( uwaga, aby nie zrobić z nich masła orzechowego;) Drugą część posiekać na średniej wielkości kawałki.

Masło utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać serek kremowy, wanilię i zmielone orzechy włoskie. Całość dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać posiekane orzechy i połączyć.

Karmelizowane orzechy włoskie:

Cukier wsypać do niedużego garnuszka lub patelni, zalać wodą i gotować na średnim ogniu, aż nabierze jasno-bursztynowego koloru( podczas gotowania nie mieszać!). Następnie zdjąć z palnika, natychmiast wrzucić połówki orzechów i szybko wymieszać, aby karmel pokrył orzechy. Tak przygotowane orzechy można pozostawić do dekoracji w całości lub posiekać.

Schłodzony sernik oddzielić delikatnie cienkim nożem od boków blaszki i wyjąć z tortownicy. Ułożyć na platerze. Na sernik równomiernie wyłożyć krem orzechowy a następnie udekorować karmelizowanymi orzechami. Przed podaniem schłodzić około 1h w lodówce.

Smacznego

***jeśli nie możemy zmielić orzechów w młynku lub blenderze można je baaardzo drobno posiekać nożem:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation