Kuchnia

Ciasta

Sernik z truflą czekoladową



Sernik z rozpływającą się w ustach, czekoladową truflą i wilgotną, dosyć zwartą masą serową, pyszny ale konkretny i po jednym kawałku można mieć już dosyć.



Składniki na masę serową: ( źródło )

- 500 g sera zmielonego
- 3 jaja
- 125 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200 ml śmietany 36%
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki zmiksować krótko, do połączenia. Masę serową wylać do tortownicy ( średnica 18 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w 160 st. C. Dokładnie wystudzić.



Składniki na truflę: ( inspiracja )

- 200 g gorzkiej czekolady
- 1 i 1/3 szklanki śmietany 30 - 36%
- 2 łyżki cukru pudru

Szklankę śmietanki podgrzać do wrzenia, mieszając, rozpuścić w niej czekoladę. Wystudzić. Schłodzić w lodówce około 1,5 godziny. Należy obserwować masę, powinna zgęstnieć ale nie całkowicie zastygnąć.

Pozostałą śmietankę ubić, dodając cukier puder. Miksując, dodawać po łyżce zimną masę czekoladową. Truflę wyłożyć na wystudzony sernik. Można dowolnie udekorować. U mnie posypka czekoladowa i wisienki kandyzowane.



Smacznego.


sweet dreams
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation