Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto czekoladowo - bananowe

180 g cukru
180 g mąki
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
150 g czekolady
50 ml oleju
50 ml szkl ciepłej wody
100 ml mleka
2 zmiksowane banany

na polewę:
200 g białej czekolady
100 ml kremówki
suszona żurawina do posypania

W rondlu podgrzewać olej z czekoladą mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać wodę i mleko.
Do miski wsypać wszystkie sypkie składniki i wymieszać. Dodać rozpuszczoną czekoladę, jajko oraz banany i połączyć łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i wstawić na środkową półkę piekarnika. Piec w 180°C 40 min. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia. W rondlu zagotować śmietanę kremówkę. Zdjąć z ognia, dodać pokruszoną białą czekoladę i ubijać do uzyskania gładkiej masy. Gdy trochę przestygnie, polać nią ciasto i ozdobić żurawiną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation