Kuchnia

kuchnia

Lody ryżowe - Gelato Di Riso (bez jajek i śmietany)

Składniki:
1/4 szklanki (50 g) ryżu do risotto (arborio lub carnaroli)
pół laski wanilii lub łyżka ekstraktu waniliowego
1/3 szklanki nierafinowanego cukru
2 szklanki ulubionego mleka (owsianego, migdałowego, koziego itp)
kilka kryształków soli
szczypta skórki startej z niepryskanej cytryny
3 łyżki oliwy (lub oleju tłoczonego na zimno, ale lepsza jest oliwa, bo zamarza)

Ryż zalać mlekiem i gotować do miękkości (można też wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 120ºC). Odstawić do wystudzenia. Zmiksować z resztą składników i zamrozić. Podczas miksowania można dodać owoce np. truskawki, borówki, porzeczki lub morele.

Wersja truskawkowa bardziej mi smakowała, no bo kto nie lubi ryżu z truskawkami...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation