Kuchnia

przez żołądek do...

Kruche kakaowe ciasteczka
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki kakao*
1/4 łyżeczki soli
170 g masła, o temperaturze pokojowej
3/4 - 1 szklanka cukru pudru
1 jajko
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Masło umieścić w misie miksera i utrzeć na jasną masę. Dodawać cukier, dalej ucierając. Wbić jajko, dodać ekstrakt, sól, dalej ucierając. Dodać mąkę wymieszaną z kakao. Utrzeć na gładką masę. Gotowe ciasto zawinąć w folię i schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.

Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość około 3 mm, podsypując mąką (jeśli na jakimkolwiek etapie ciasto będzie Wam się wydawało suche i łamliwe, należy dodać odrobinę kwaśnej śmietany i jeszcze raz wyrobić). Foremką wycinać serca. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach (nie rosną).

Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 - 15 minut, w zależności od wielkości ciasteczek. Wystudzić na kratce.

Ozdobić lukrem przygotowanym na bazie białka. O takim lukrze pisałam już przy okazji dekorowania pierniczków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation