Kuchnia

Desery

Czekoladowe Ciasto Guinness

Składniki:

75 g rodzynek
125 ml piwa Guinness + 6 łyżek
150 g masła
125 g mąki
50 g ciemnej czekolady *
125 g cukru
3 jajka
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Czekoladowe Ciasto Guinness 3

Rodzynki zalewamy 125 ml piwea Guinness i odstawiamy na około 2 godziny.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka.
Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i pokrojoną na grubsze kawałki czekoladą
(* Ja użyłam 50% kakao, jeśli lubicie bardziej gorzką czekoladę to użyjcie 70%).
Wsypujemy do masy maślanej i ucieramy do POŁĄCZENIA się składników.
Następnie stopniowo wlewamy rodzynki wraz z Guinness marynatą i mieszamy.
Formę okrągłą o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno.
Wlewamy ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczemy około 45 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.
Gorące polewamy 6 łyżkami piwa Guinness a następnie odstawiamy do ostygnięcia.

Krem:

250 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki
3-4 łyżki cukru pudru

Serek i śmietanę umieszczamy w misie miksera.
Ucieramy na gładką masę, stopniowo dodając cukier.
Uważamy by nie ucierać za długo, bo może nam sie krem zwarzyć.
Na wystudzone ciasto nakładamy krem, tworząc piankę Guinness.
Posypujemy czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation