Kuchnia
smakołyki
Tort z musem malinowym i białą czekoladą
Składniki na jeden biszkopt ( W naszym przepisie należy upiec 2 biszkopty. Wystarczą one do obdzielenia 20-25 osób)
5 jajek
5 łyżek cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier.
2. Do ubitych z cukrem białek dodawać po jednym żółtku, ciągle miksować.
3. Do ciasta dodać kolejno przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksować na najniższych obrotach.
4. Wyłożyć do standardowej tortownicy i piec przez 30-35 minut w 180 stopniach (sprawdzamy, czy wbity drewniany patyczek jest suchy po wyciągnięciu z ciasta). Ostudzić i przekroić na 2 części. Analogicznie postąpić z drugim biszkoptem.
Masa z białej czekolady
200 g białej czekolady
300 ml śmietanki kremówki
3 łyżeczki żelatyny
1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami gorącej wody, rozpuścić i wystudzić.
2. Śmietankę ubić na sztywno (uważać, żeby nie przebić, gdyż wyjdzie masło ). Po dwie łyżki śmietany wmieszać w czekoladę i rozpuszczoną żelatynę. Dodać czekoladę i żelatynę do reszty śmietany i starannie wymieszać. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Mus malinowy
250 g malin
300 ml śmietanki kremówki
5 łyżek cukru pudru ( można więcej- należy próbować, czy masa wystarczająco słodka)
4 łyżeczki żelatyny
1. Maliny zgnieść i przetrzeć przez sito.
2. Żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżkach gorącej wody. Wymieszać z przetartymi malinami.
3. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Wymieszać z malinowym pure. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Poncz
200 ml przegotowanej wody
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
1. Wszystkie składniki ponczu dokładnie wymieszać.
2. Obydwa biszkopty przekroić na pół. Każdą warstwę nasączyć ponczem. Na paterze ułożyć biszkopt, następnie 1/2 musu malinowego, kolejny biszkopt, masę z białej czekolady, biszkopt i znów mus malinowy. Wierzch tortu smarujemy pozostałą masą czekoladową i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny ( można w trakcie składania tortu opasać go specjalną obręczą do ciast, aby był stabilniejszy).
Dekoracja
około 100-150 g malin
100 ml śmietanki 30%
60 g czekolady gorzkiej
1. Maliny umyć i dokładnie osuszyć.
2. Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej, ostudzić.
3. Nałożyć czekoladę do rękawa cukierniczego lub tutki zrobionej z papieru do pieczenia i ozdobić tort. Udekorować wierzch malinami. Wstawić ponownie do lodówki.
MA==