Kuchnia

Pyszności

Babka z Żurawinami

Składniki:
250 g miękkiego masła
3/4 szklaki cukru pudru
16 g cukru waniliowego, lub łyżka ekstraktu z wanilii
4 jajka
100 g białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
150 g mąki+ łyżka do obtoczenia żurawin
100 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g suszonej żurawiny
Dodatkowo
masło do wysmarowania formy
bułka tatra do wysypania formy
cukier puder do posypania
Wykonanie

Masło utrzeć na puch wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Po około 6 minutach dodawać po jednym żółtku w 2 minutowych odstępach czasowych. Nadal ucierając dodawać ostudzoną czekoladę.
Mąki wymieszać (odkładając jedną łyżkę) z proszkiem do pieczenia; przesiać do ciasta. Zmiksować na najwolniejszych obrotach.
Białka ubić ze szczyptą soli. Łyżką połączyć z masą. Dodać żurawiny obtoczone w łyżce mąki.
Formę z kominkiem (wysoką, o podstawie 23 cm) wysmarować masłem, wysypać bułką tartą; wypełnić masą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 175 - 180oC na około godzinę. Po 30 minutach, gdy wierzch się zrumieni nakryć folią aluminiową . Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
Lekko ostudzone ciasto wyłożyć na talerz, a gdy całkowicie ostygnie posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation