Kuchnia

Placuszki Naleśniki Suflety Gofry

Placuszki:

Składniki na 2 osoby

opakowanie serka wiejskiego 3% tłuszczu
2 jabłka
5 łyżek otrębów owsianych
jajko
łyżka skrobii (np. kukurydzianej, ziemniaczanej)
2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej
kilka łyżeczek ziaren słonecznika
łyżka cynamonu, 2-3 łyżki miodu, łyżeczka oleju

Zaczynamy od odsączenia serka z zalewy np. na sitku, aby pozbyć się płynnej serwatki. Mieszamy pozostałość z jajkiem i otrębami. Zostawiamy na czas przygotowania jabłek i zrobienia kawy lub herbaty. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy bardzo drobno i dusimy na kropelce oleju lub masła z cynamonem i łyżką miodu aż do średniej miękkości, zostawiamy na 5 minut do ostygnięcia. Jabłka dodajemy do masy serkowej oraz uzupełniamy o mąkę, skrobię (opcjonalnie), słonecznik, miód, pół łyżeczki oleju, mieszamy dokładnie. Smażymy partiami małe placuszki na rozgrzanej patelni teflonowej bez tłuszczu pod przykryciem, na małym ogniu. Placuszki mają tendencję do rozpadania się, dlatego trzeba je maksymalnie dosmażyć. Podajemy posmarowane np. powidłem, masłem orzechowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation