Kuchnia

kuchnia

Ale Meksyk! - Enchilada z kurczakiem w sosie pomidorowym

Enchilada z kurczakiem - meksykańskie danie, które przypomina trochę włoskie canelloni, z taką różnicą że tutaj wykorzystujemy tortille kukurydziane. Jako farsz tym razem kurczak w pomidorowym sosie. Wszystko doprawione niezastąpioną kolendrą i kuminem. Dla zaostrzenia smaku dodaliśmy nachosy jalapeno.

Składniki:
1 pierś z kurczaka
1 cebula biała lub czerwona
1 ząbek czosnku
1 puszka pomidorów
pół papryki czerwonej
nachosy jalapeno
4 tortille kukurydziane
oliwa z oliwek do smażenia
ser cheddar starty na tarce (około 100 g)
przyprawy: kolendra, kumin, sól, pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka pokrój na małe kawałeczki i usmaż na oliwie na patelni.

Dopraw kolendrą suszoną lub mieloną, kuminem mielonym, solą i pieprzem.

Podczas smażenia możesz zetrzeć ser cheddar (możesz użyć inny).
Na drugiej patelni podsmaż na oliwie pokrojoną w piórka cebulę, dodaj wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
enchilada cebula
Smaż przez 2-3 minuty, dodaj pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę.

Smaż przez kolejne kilka minut, do momentu aż papryka zmięknie.
Następnie wlej pomidory i zostaw na ogniu jeszcze około 8 minut.

Dopraw sos bardzo drobno roztartymi w moździerzu przyprawami – kolendrą, kuminem.
Dla zaostrzenia dodaj świeżą posiekaną papryczkę jalapeno lub nachosy jalapeno (dostępne w słoiczkach).
Można dodać łyżeczkę cukru aby wyciągnąć smak pomidorów.
Połowę sosu pomidorowego wlej do usmażonego kurczaka i wymieszaj.
Na koniec wsyp do kurczaka połowę startego sera i potrzymaj na ogniu, tak aby ser się roztopił.

Pozostałą częścią sosu polejemyna koniec przygotowane tortille.
Gdy nasze nadzienie będzie już gotowe rozłóż go na tortille.

Tortille zwijamy w rulon otwarty.
Tutaj możesz znaleźć informacje jak zwijać tortille.
enchilada-zwijanie
Zwinięte tortille wkładaj do naczynia żaroodpornego.
Naczynie żaroodporne posmaruj wcześniej odrobiną oliwy.

Po włożeniu wszystkich tortilli (w naszym przypadku cztery) polej pozostałą częścią sosu pomidorowego...

...i posyp startym serem cheddar.
enchilada-gotowe
Całość włóż do piekarnika rozgrzanego piekarnika w temp. 180 stopni C na 10 minut.
(tak aby ser się roztopił i lekko przypiekł)
enchilada w-piekarniku
Po wyjęciu z piekarnika rozłóż na talerze.


Podawaj z sour cream i posypaną świeżą kolendrą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation