Kuchnia

Kuchnia

Ogórki małosolne krok po kroku |

olski klasyk, czyli ogórki małosolne, pyszny dodatek do kanapek a także obiadu.
Składniki:
1 kg ogórków
1,5 l wody
2 łyżki soli
świeży korzeń i liście chrzanu
świeży koper
czosnek
Ogórki dokładnie myjemy. Korzeń chrzanu obieramy i czyścimy. Myjemy liście chrzanu i koperek. Obieramy czosnek (jak macie taki młodziutki jak ja to dajemy z gałązką).
ogórki małosolne
Na dno kamionkowego naczynia układamy liście chrzanu, pokrojony czosnek i korzeń chrzanu oraz koperek,
ogórki małosolne
na to układamy dość ciasno warstwę ogórków.
ogórki małosolne
Zmów przekładamy liśćmi chrzanu, koperkiem i czosnkiem. Tak do skończenia składników,na wierzchu mają być przyprawy.
ogórki małosolne
Wodę zagotowujemy i mieszamy z solą do rozpuszczenia. Zalewamy wrzątkiem ogórki w naczyniu. Przykrywamy i odstawiamy. Najlepsze są po 2 dniach, ale ja lubię tez takie na drugi dzień.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation