Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Pieczony pstrąg z masłem chrzanowo-koperkowym | Z miłości do gotowania

Składniki (na 2 porcje):

2 wypatroszone i oskrobane świeże pstrągi
6 cienkich plasterków cytryny
sól
sok z cytryny
odrobina oleju do posmarowania folii aluminiowej
masło chrzanowo-czosnkowe:
3 łyżki masła
pół pęczka koperku
łyżeczka chrzanu ze słoiczka
ząbek czosnku

Przygotowanie:

Oczyszczone pstrągi nacinamy na skórze z obu stron. Nacięcia powinny być w miarę głębokie, dlatego robimy to pod kątem. Z obu stron i wewnątrz skrapiamy ryby sokiem z cytryny oraz solimy. Przygotowujemy masło chrzanowo-czosnkowe: 3 łyżki masła o temperaturze pokojowej ucieramy z posiekanym koperkiem, łyżeczką chrzanu i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Masło umieszczamy we wszystkich nacięciach na skórze, zaś do środka ryby wkładamy po 2-3 cienkie plasterki cytryny. Pstrągi układamy na posmarowanej olejem folii aluminiowej (każdy pstrąg na oddzielnym kawałku folii) i zawijamy w paczuszki. Układamy je na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170OC. Pieczemy około 20 minut po czym rozwijamy „paczuszki” z folii i dopiekamy jeszcze 10 minut, by ryba lekko zrumieniła się.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation