Kuchnia

przetwory

Konfitura dyniowo-gruszkowa

SKŁADNIKI
1/2 małej dyni; gruszka; 6 goździków; 4 czubate łyżki cukru; 1 cukier waniliowy; 1 łyżeczka startej skórki z cytryny; 1/4 szklanki soku z cytryny; żelfix 3:1; 1 szklanka wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do rondla wlać wodę. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę dynię i gruszkę. Gdy owoce będą miękkie, dodać cukier, cukier waniliowy, goździki; skórkę i sok z cytryny. Gotować ok. 20-30 minut. Zmiksować blenderem (można zostawić kilka kawałków całych). Dodać żelfix. Całość mieszać ok. 2-3 minuty. Przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i obrócić wekami do dołu. Tak pozostawić na 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation