Kuchnia

przepisy na ciasta 2

Tęczowy tort z galaretek - Przepis

Składniki:
Ciasto:
8 jajek
140g cukru
140g mąki pszennej
50g masła
Nadzienie:
6 galaretek w kolorze: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony
Dodatkowo:
ok. 700ml słodkiej śmietany 30- 36%
1 łyżka cukru pudru
ewentualnie barwnik spożywczy
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto. Masło roztopić. Ostudzić. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z 70g cukru na puszystą masę. Białka ubić z 70g cukru. Masę żółtkową dodać do ubitych białek i wymieszać delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą. Dodać stopniowo mąkę. Na końcu dodać roztopione masło.
Zamkniętą obręcz tortownicy o średnicy 26cm położyć na papierze do pieczenia. Do obręczy nałożyć trochę ciasta i rozsmarować cienko na całej powierzchni tak, aby powstał okrąg o średnicy 26cm. (Krążek ma być cienki, mniej więcej jak naleśnik). W ten sposób przygotować 7 krążków.
2

Piec krążki jeden po drugim w nagrzanym piekarniku około 8- 10min. w temperaturze 180°C. Upieczone placki powinny być jasne i ewentualnie przyrumienione na bokach.
3

Pierwszy krążek ciasta ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do tortu.
Fioletową galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Ostudzić, włożyć do lodówki i gdy zacznie tężeć wylać na pierwszy krążek.
Przykryć drugim krążkiem. Wstawić do lodówki.
Niebieską galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Ostudzić, włożyć do lodówki i gdy zacznie tężeć wylać na drugi krążek. Przykryć trzecim krążkiem i wstawić do lodówki.
Analogicznie przygotować galaretkę zieloną, żółtą, pomarańczową i czerwoną. Ciasto wstawić na parę godzin do lodówki, aby wszystkie galaretki dobrze stężały. (Można przyśpieszyć cały proces robiąc po dwie galaretki jednocześnie, gdy ostygną jedną chłodzić w lodówce, a drugą włożyć na chwilę do zamrażalnika).
4

Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i ewentualnie trochę barwnika spożywczego. Śmietaną posmarować górę i bok tortu. Resztę śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i zrobić kwiatki (kręcąc ślimaki od środka na zewnątrz).
Smacznego.
zegarek
Całkowity czas przygotowania:
około 3- 4godz.
porcje
Liczba porcji:
ok. 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation