Kuchnia

na słodko

Deser z kaszy manny wersja turecka

3 łyżki kaszy manny
litr mleka
żółtko
pół szklanki miodu
2 łyżki mąki ziemniaczanej (ja dodałam buğday nişastası)
laska wanilii

Mleko wlewamy do garnka dodajemy żółtko i dokładnie mieszamy, dodajemy kaszę mannę, miód, wanilię i mąkę ziemniaczaną. Dokłądnie mieszamy i stawiamy na gaz. Gotujemy ciągle mieszając, gdy zacznie wrzeć gotujemy jeszcze kilka minut. Przelewamy do dużego naczynia (szklanej formy) ktróre najpierw spłukujemy wodą. Średnica formy 23cm. Deser można od razu podzielic na porcje wlewajac do pucharków. Gdy wystygnie wkładamy go do lodówki na kilka godzin, ja wstawiłam na noc. Deser podajemy z malinami lub dzemem nalinowym - to moja spolszczona wersja, wersja turecka to cynamon i mielone orzechy włoskie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation