Kuchnia

na słodko

Ciasto marchewkowe - składniki:

- 40 dkg marchwi

- 1/2 kg mąki pszennej

- 25 dkg cukru

- 1 łyżka margaryny

- 2 jajka

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 1 łyżeczka cynamonu i goźdźików

- 1 łyżka karmelu ( z 5 dkg cukru)

Ciasto marchewkowe - sposób przygotowania:

Obraną marchew zetrzyj na drobnej tarce. Do utartej miazgi dodaj przesianą mąkę wymieszaną z sodą, żółtka utarte z cukrem, utłuczone korzenie oraz karmel. Starannie wyrób masę. Ubij pianę i dodaj do ciasta. Gotową masę wyłóż do formy wysmarowanej tłuszczem. Piecz ok. 1 godziny. Po upieczeniu, piernik możesz przełożyć marmoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation