Kuchnia

Kulinaria

7 pysznych alternatyw dla zwykłego drugiego śniadania!
1. Kuskus
Można powiedzieć, że ziarna kuskusu to połączenie makaronu i kaszy. Kuskus pochodzi z północnej Afryki, ma postać okrągłych ziaren, które otrzymywane są z pszenicy twardej. Na przygotowanie go potrzeba tylko pięciu minut, kuskus wystarczy bowiem jedynie zalać wodą i poczekać, aż nasiąknie. Można podawać go z warzywami, wtedy ma postać pożywnej sałatki. Szczególnie dobrze komponuje się z avocado, orzechami i np. indykiem. Gwarantujemy, że taki zdrowy lunch na pewno da ci dużo przyjemności i satysfakcji.
2. Quinoa - komosa ryżowa
Pochodząca z Ameryki Południowej, komosa ryżowa ma bardzo dużą zawartość białka i innych elementów odżywczych, dlatego jest doskonałym składnikiem potraw. Wysoka zawartość magnezu, aminokwasów a także brak glutenu, jest chyba wystarczającym powodem, żeby wprowadzić komosę ryżową do swojej diety.
3. Razowy makaron
To doskonała alternatywa dla ziemniaków, chleba i białego makaronu. Razowy makaron, bogaty w błonnik, w połączeniu ze zwykłym tuńczykiem i sosem z pomidorów, dostarczy ci mnóstwo energii na cały dzień.
4. Sałatka z roślin strączkowych i indyka
Co powiesz na indyka i soczewicę? Soczewica bogata jest w selen, który pomaga w ochronie organizmu przed uszkodzeniami wolnorodnikowymi. Ponadto selen pomaga też w dbaniu o skórę, oczy i wzrok i dostarcza energii na pare godzin. Indyk zawiera niacynę, która wypływa na prawidłowe funkcjonowanie systemu trawiennego. Podczas gdy twoi koledzy z pracy koło czternastej będą sięgać po batona, ty dalej będziesz czuła się pełna energii dzięki swojemu pełnowartościowemu posiłkowi.
5. Sałatka z zielonej fasoli, tuńczyka, słodkich ziemniaków i jajek
Sałatka ta jest doskonałym połączeniem wielu składników odżywczych, witamin i protein. Fasola jest nieskokaloryczna, nie ma praktycznie tłuszczu i zawiera bardzo dużo błonnika. Jest także doskonałym źródłem witamin, takich jak: witamina C, a także minerałów: magnezu, wapnia i żelaza. Słodkie ziemniaki także mają dużo witamin i są znacznie zdrowsze od klasycznych ziemniaków.
6. Kasza
Tutaj możesz sobie pozwolić na fantazję. Mając tak zdrową podstawę swojego posiłku jak kasza z ziarna pszennego, możesz zaszaleć z dodatkami, bo pasuje do niej prawie wszystko.
7. Brązowy ryż
Ten rodzaj ryżu ma lekko orzechową teksturę. Jest dużo zdrowszy i bardziej odżywczy od białego ryżu. Świetnie sprawdza się jako podstawa dań wegetariańskich, z warzywami i delikatnym sosem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation