Design

Design

SNICKERS PAJ bez pieczenia

Składniki na spód:
300 g markiz czekoladowych z nadzieniem czekoladowym
50 g gorzkiej czekolady, połamanej
50 g masła, w temperaturze pokojowej

Wszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować na mokry piasek.
Przygotować formę do flanu (trochę wyższa niż do tarty) o średnicy 25 cm, z wyjmowanym dnem. Wysmarować masłem. Wysypać do niej ciasteczkową masę, wcisnąć w dno i boki formy. Schłodzić, do momentu przygotowania nadzienia.
Składniki na nadzienie:
250 g serka mascarpone
1 puszka dulce de leche (ok. 400 g)*
70 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
3 snickersy, każdy po 60 g
300 g śmietany kremówki 36%

Mascarpone włożyć do misy miksera i zmiksować z połową dulce de leche (200 g), do gładkości. Dodać roztopioną czekoladę i zmiksować do połączenia. 2 batoniki snickers posiekać na 3 mm kawałki. Dodać do masy i wymieszać. Gotową masę wyłożyć na schłodzony spód. Wstawić do lodówki do momentu zgęstnienia kremu, najlepiej na całą noc.
Kolejnego dnia śmietanę kremówkę ubić, wyłożyć na tartę wyjętą z lodówki, wyrównać. Ostatniego snickersa posiekać, posypać po wierzchu ubitej śmietany. Pozostałą część dulce de leche wycisnąć fantazyjnie na wierzch tarty (np. z woreczka z odciętym rogiem). Schłodzić.
Przechowywać w lodówce.
*dulce de leche można przygotować samemu - puszkę z mlekiem skondensowanym słodzonym gotujemy zanurzoną w wodzie przez 2 godziny, pod przykryciem; po ostudzeniu otwieramy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation