Kuchnia

przepisy

kawowa panna cotta

panna cotta
400 ml śmietanki 36%
100 ml mleka
4 łyżki cukru
2 łyżki żelatyny
kilka kropli olejku śmietankowego
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
sos czekoladowy
50 g czekolady
50 ml śmietanki 36%
wykonanie
Śmietankę wraz z cukrem podgrzewamy prawie do zagotowania. połowę mleka podgrzewamy i rozpuszczamy w nim kawę. Żelatynę moczymy przez chwilę w zimnej wodzie (w 1-2 łyżkach), następnie rozpuszczamy w pozostałym mleku. do gorącej śmietanki dodajemy rozpuszczoną żelatynę i kawę.
salaterki smarujemy od wewnątrz odrobiną oleju i napełniamy śmietanką. pozostawiamy do ostygnięcia i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie dodajemy po 1 łyżce śmietanki i cały czas mieszamy.
zastygniętą panna cottę wraz z salaterką wstawiamy na kilka sekund do wrzątku. w ten sposób masa z łatwością wyjdzie z foremki. układamy na talerzyku i podajemy z sosem czekoladowym. smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation