Kuchnia

przetwory

Jabłka – różne rodzaje (kwaśne, słodkie, miękkie, twarde) w takiej ilości, jaką dasz radę przerobić.
Trochę wody


Mus jabłkowy- przepis

Jabłka na mus
1. Przygotuj garnek z przykrywką w rozmiarze adekwatnym do ilości jabłek. Jeżeli planujesz zrobić mus z ok. 2 kg jabłek, to wystarczy średni rozmiar garnka. Polecam garnki emaliowane.



2. Wlej na spód garnka trochę wody. Tak, aby przykryło spód na ok 1,5 cm.



3. Postaw garnek na najmniejszy ogień i doprowadź wodę do wrzenia.



4. W międzyczasie umyj jabłka.

A oto tajemnica wspaniałego musu:



5. Na bieżąco obieraj jabłka ze skórki, wycinaj gniazda nasienne i pokrojone wrzucaj do garnka z odrobiną gotującej się wody. Natychmiast po wrzuceniu przykrywaj garnek przykrywką, pozwalając aby jabłka się dusiły. Następnie kolejne i kolejne jabłko w ten sam sposób. Pamiętaj, aby co kilka chwil mieszać mus drewnianą łyżką.



6. Po obraniu wszystkich jabłek, mieszając co jakiś czas, na wolnym ogniu gotujemy mus jeszcze ok. 5- 10 min. Następnie do przygotowanych wcześniej, wyparzonych słoiczków, nakładamy gorący mus i zakręcamy nakrętki. Słoiczki stawiamy do góry dnem, na serwetce, do całkowitego wystygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation