DIY - zrób to sam

Zrób to sam!

Jajecznica Przepis według Gordona Ramsaya

Jajecznica to jedno z najpopularniejszych dań śniadaniowych. Ja osobiście jem ją przynajmniej raz w tygodniu. Jedni lubią przygotować ją z samych jajek, inni z cebulką i boczkiem. Myślicie pewnie, że każde dziecko potrafi zrobić jajecznicę, ale czy potrafi przyrządzić jajecznicę idealną?

Ja dzięki filmowi z Gordonem Ramsayem przekonałem się, że pomimo smażenia jajecznicy od kilkunastu lat, ciągle mogę zmienić kilka istotnych szczegółów, które sprawią, że moja jajecznica będzie jeszcze lepsza – idealna.

Nie wiem czy jedliście kiedyś jajecznicę w Anglii lub innej części Wielkiej Brytanii? Tamtejsza jajecznica nie przypomina tego, co znamy z polskich stołów. Ich Scrambled Eggs to dla mnie przesmażone, twarde i suche jajecznico-podobne COŚ. Kiedyś nawet miałem okazję pokłócić się z jednym Anglikiem, który twierdził, że to nasza polska jajecznica jest do kitu i przypomina rzadki budyń :-)

Składniki idealnej jajecznicy

dobre jajka
masło
śmietana
sól i pieprz do smaku
Jak zatem przygotować idealną jajecznicę?

Z pomocą przychodzi Gordon Ramsay i dzieli się kilkoma sztuczkami, które znają zapewne tylko zawodowi kucharze, a wbrew pozorom bardzo łatwo zastosować je we własnej, domowej kuchni. Ja sam przyrządzam jajecznicę w ten sposób już od kilku tygodni i mogę śmiało napisać, że to działa.

Nie przyprawiaj jajecznicy na początku, ale dopiero przed samym podaniem. Jeżeli dodasz sól na początku smażenia, jajecznica będzie bardziej wodnista i trudno będzie osiągnąć idealną konsystencję.

Smażenie jajecznicy rozpocznij na zimnej patelni i na małym ogniu – nie idź na skróty.

Masła nie rozpuszczaj, tylko dodaj je na patelnię zimne, razem z rozbitymi jajkami.

W trakcie smażenia cały czas mieszaj zawartość patelni. Kiedy jajka zaczynają się ścinać zdejmuj patelnię z ognia i cały czas mieszaj, a kiedy uzyskasz jednolitą, kremową konsystencję wstaw jajecznicę z powrotem na ogień i tak samo postępuj nawet kilka razy.

Najważniejsze to chronić jajecznicę przed przesmażeniem, więc kiedy konsystencja jajecznicy wydaje się już idealna nie możesz dopuścić, żeby jajka jeszcze bardziej się ścięły – wtedy jajecznica będzie twarda i sucha – żeby temu zapobiec dodaj łyżkę zimnej śmietany, która szybko ustabilizuje temperaturę na patelni i wzbogaci smak całego dania.

Na koniec zobacz poniższy film, na którym bardzo dobrze widać, jak należy obchodzić się z jajecznicą



Dobra jajecznica to jednak nie tylko efekt odpowiedniej techniki. W równym, a może nawet w większym stopniu liczy się jakość składników. Ja zwykle kupuję jajka organiczne lub zdobywam je „po znajomości” z zaufanego źródła, gdzie mam pewność, że kury chowane są w ekologicznych warunkach i należycie karmione. Jajecznica z takich dobrych jajek ma smak i kolor nieosiągalny z tanimi jajkami z hipermarketu.

jajecznica przepis

A Wy jaką jajecznicę lubicie najbardziej? Jakie dodatki stosujecie? :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation