Kuchnia

gotowanie

Orzechowa szarlotka z bezą - Brulion z przepisami

(tortownica 24cm)

na ciasto:

1 szklanka orzechów włoskich**
1,5 szklanki mąki
150g masła
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
80g cukru pudru
3 żółtka


na nadzienie:

1 kg jabłek
3 łyżki masła
2 łyżki miodu
1 płaska łyżeczka cynamonu


na bezę:

3 białka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


najpierw obieram jabłka i kroję w mniejszą kostkę. w rondelku rozpuszczam masło, wrzucam pokrojone jabłka, dodaję miód i cynamon i duszę na małym ogniu, aż sok z jabłek odparuje. pozostawiam je jednak prawie w całości, nie czekam, aż powstanie mus. odstawiam na bok.
składniki na ciasto umieszczam w malakserze i miksuję na okruchy. 3/4 ciasta wylepiam na dno i boki tortownicy (do połowy). nakłuwam widelcem. pozostałą 1/4 część ciasta zawijam w folię i wstawiam do zamrażarki.
z białek ubijam pianę na sztywno. na koniec dodaję cukier puder i ekstrakt, i ubijam jeszcze chwilę razem.
na pokłute widelcem ciasto nakładam masę z jabłek, następnie przykrywam ją pianą z białek, na koniec ścieram ciasto z zamrażarki na dużych oczkach tarki.
piekę w 170 stopniach przez 40-45 minut. wierzch posypuję cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation