Plakaty i obrazy

art

Dekadencki tort czekoladowo-krówkowy

Przepis

Składniki:

Biszkopt (dwie tortownice o średnicy 23cm):

100g niesolonego masła, roztopionego i przestudzonego lekko
8 dużych jaj
300g drobnego cukru do wypieków
200g mąki pszennej
75g ciemnego kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Krem krówkowy:

250g miękkiego niesolonego masła
180g kajmaku z puszki (dulce de leche)
70g cukru pudru
200g masy toffee (użyłam toffee spread marki Deluxe dostępnej w Lidlu, ale możecie ją zastąpić kajmakiem lub krówkami)
Krem czekoladowy:

250g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki mleka
250g miękkiego, niesolonego masła
3/4 szklanki cukru pudru
Wykonanie:

Doprowadź wszystkie składniki na biszkopt do temperatury pokojowej.

Przygotuj dwie tortownice. Boki wysmaruj masłem i oprósz mąką, a dno wyłóż papierem do pieczenia.

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sól wymieszaj dokładnie i odstaw na bok.

Jajka (białka i żółtka razem) umieść z cukrem w misie miksera i ubijaj przez około 6 – 8 minut, aż powstanie gęsta pianka. Będzie gotowa, gdy zgęstnieje na tyle, że wzorek zrobiony na powierzchni będzie widoczny przez co najmniej kilka sekund.

Przesiej do masy jajecznej wymieszane suche składniki i bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszaj szpatułką. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy oraz przestudzone masło i jeszcze raz delikatnie wymieszaj, do połączenia.

Masę rozdziel pomiędzy tortownice i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 35min lub do momentu, gdy ciasto będzie sprężyste, a wbity w środek patyczek będzie suchy po wyjęciu.

Upieczone biszkopty wyjmij i pozostaw na 5 minut w formach, zanim delikatnie oddzielisz boki i wyjmiesz je na kratkę do całkowitego wystudzenia. Gdy będą już zimne, każdy przekrój na dwa równe blaty.

Żeby przygotować krem krówkowy, ubij masło z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodaj kajmak oraz masę toffi i zmiksuj dokładnie*. Wstaw do lodówki, żeby zgęstniał.

Przygotowanie masy czekoladowej zacznij również od ubicia masła z cukrem pudrem. W międzyczasie posiekaj czekoladę. Zagotuj mleko i natychmiast zdejmij z ognia. Wrzuć do niego czekoladę i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści, a całość będzie gładka i lśniąca. Tak przygotowaną czekoladę dodawaj stopniowo do ubitego masła, cały czas mieszając. Gotowy krem wstaw do lodówki, aż zgęstnieje (u mnie trwało to około godziny).

Gdy kremy nabiorą odpowiedniej konsystencji, zacznij składać tort w całość.

Ułóż na paterze pierwszy z blatów i wyłóż na niego połowę masy krówkowej. Rozsmaruj i przykryj drugim blatem. Na niego wyłóż połowę kremu czekoladowego. Później znów blat biszkoptowy, a na niego reszta kremu krówkowego. Na to ułóż ostatni krążek biszkoptu,a wierzch i boki obłóż pozostałą masą czekoladową, robiąc nieregularne zawijasy.

Przed podaniem wstaw tort do lodówki na minimum godzinę.

Przechowuj w lodówce.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation