DIY - zrób to sam

kuchnia przepisy

Peperonata

Składniki:
2 czerwone papryki
1 żółta papryka
500 g pomidorów
2 łyżki oleju
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
szczypta pieprzu


Papryki myję, przekrawam i usuwam gniazda nasienne, miąższ kroję w paski. Pomidory sparzam wrzątkiem, obieram ze skóry, wycinam stwardniałe części i kroję w kostkę. Cebulę obieram, kroję w małą kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju w rondlu do zeszklenia. Wtedy dodaję do cebuli drobno posiekany czosnek. Smażę aż się lekko zrumieni. Następnie dodaję paprykę i smażę całość ok. 10 minut aż warzywo zmięknie. Po czym dodaję pomidory i gotuję ok. 20 - 30 minut, aż pomidory się rozpadną i utworzą sos. Kiedy całość odparuje doprawiam do smaku cukrem, solą, pieprzem i ziołami.
Potrawę podaję na ciepło ze świeżym pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation