Kuchnia

świetny przepis

Szarlotka z budyniem

Składniki na ciasto :
450 g mąki pszennej
250 g masła
1 szklanka cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki ciasta zagnieść , podzielić na pół.
Jedną część włożyć do lodówki a drugą do zamrażarki na dwie godziny.
Następnie wyłożyć prostokątną formę o wymiarach 20x30cm , papierem do pieczenia i wylepić dno ciastem z lodówki.
Nakłuć widelcem i podpiec około 10 minut w temperaturze 160 st C.
Oprószyć bułką tartą.
Wyłożyć na to jabłka.
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek - można użyć surowych, wystarczy tylko obrać i pokroić w kawałki
Ja swoje jabłka podgotowałam chwilę w odrobinie wody z cukrem i cynamonem.
Kilka łyżek bułki tartej

Masa budyniowa:
2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka każdy) + 4 łyżki cukru
750 ml mleka
cukier puder - do posypania

Budynie ugotować na mleku z cukrem i gorące wylać na jabłka.
Na to zetrzeć zmrożoną drugą połowę ciasta.
Wstawić do rozgrzanego do 180-190st C piekarnika i piec kolejne 45 min.
Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation