Kuchnia

Ale owoc

Pieczone jabłka z nadzieniem śliwkowo-marcepanowym

8 jabłek

Nadzienie:
8 wędzonych śliwek
1/2 szkl whisky, herbaty lub soku pomarańczowego
laska cynamonu
pół laski wanilii
4 goździki
2 łyżki cukru
100 g marcepanu
200 g jabłek

Ciasto:
225 g mąki
50 g cukru pudru
szczypta soli
125 g masła zimnego
2 łyżki jogurtu naturalnego
kilka łyżek zimnej wody
kremowa śmietanka do posmarowania
cukier do posypania

Dzień wcześniej przygotować kruche ciasto i śliwki. Śliwki pociąć na mniejsze kawałki, włożyć do słoiczka razem z cynamonem, rozciętą laską wanilii i goździkami. Zalać whisky. Odstawić na całą noc. Odlać płyn i wyciągnąć przyprawy. Marcepan i jabłka pokroić w kostkę, jabłka polać sokiem cytrynowym, wymieszać z odsączonymi śliwkami i cukrem. Mąkę, cukier i sól przesiać na kuchenny blat. Dodać masło. Szybko posiekać nożem, aż tłuszcz będzie w drobnych kawałeczkach. Dodać wodę oraz jogurt naturalny, posiekać nożem, zagnieść na gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić 20 min w lodówce. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na cienkie placki. Każdy pociąć na wąskie paski, schłodzić 15 min. Paski zapleść. Pędzelkiem posmarować śmietanką kratki. Schłodzić na papierze do pieczenia całą noc. Z jabłek odciąć wierzchołki i wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne oraz część miąższu. Napełnić nadzieniem, nakryć przyciętymi kratkami z kruchego ciasta lub wierzchołkami jabłek. Ciasto posmarować kremową śmietanką i posypać cukrem. Piec 25 min w 180 st aż jabłka będą miękkie, a kratka się zarumieni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation