Kuchnia

PRZETWORY

Marmolada z jabłek

Wykonanie:
Będzie potrzebne:
2 kilogramy jabłek,
kilo cukru,
łyżka cynamonu,
1 cytryna.
1
Jabłka umyj, obierz ze skórek, wykrój gniazda nasienne. Sok z cytryny wyciśnij i pokrop nim pokrojone owoce. Do garnka z grubym dnem włóż połowę jabłek, dodaj 2-3 łyżki wody i rozgotuj owoce na gęstą masę.

2
Teraz możesz dodać resztę jabłek, cukier i cynamon. Przesmaż na wolnym ogniu przez około pół godziny, nie zaniedbując mieszania, ponieważ cukier łatwo się karmelizuje, co prowadzi do przypalania się marmolady.
3
Wyparzone słoiki napełnij marmoladą i od razu zakręć. Nie wymagają pasteryzacji, zmiana temperatury zrobi swoje. Pozwól im zatem dokładnie wystygnąć, zanim przestawisz je w inne miejsce. Jeśli któryś ze słoików się nie zassał, przechowuj go w lodówce i użyj w ciągu mniej więcej tygodnia.
4
Gotowa marmolada ma złocisty, jasnobrązowy odcień, a w masie jabłkowej da się wyczuć większe kawałki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation