Kuchnia

jedzonko

Wegetariańskie naleśniki z warzywami i chili
Składniki (farsz):
1 czerwona papryka
1 duża cebula
1 bakłażan
1 marchewka
papryczka chili
kilka liści świeżej bazylii
100 g tartej mozarelli
sok z limonki
oliwa do smażenia
sól i pieprz

Krok 1 (naleśniki):
Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy mąką, wodę, mleko cukier i sól, a na końcu roztopione masło i ubijamy do uzyskania gęstej, płynnej konsystencji. Smażymy naleśniki „na blado” ponieważ będą jeszcze raz przesmażane.

Krok 2 (farsz):
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie ok 2 minuty, następnie dodajemy skrojone w kostkę: paprykę, bakłażana, chili i marchewkę oraz poszarpane liście świeżej bazylii, całość skrapiamy sokiem z limonki i doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, dusimy ok. 12-15 minut na małym ogniu.

Krok 3:
Naleśniki smarujemy cienką warstwą farszu, posypujemy startą mozarellą, zwijamy w rulon i smażymy na oliwie po pół minuty z każdej strony.

Proponuję nie dusić zbyt długo warzyw, aby pozostały lekko chrupiące.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation