Kuchnia

Słooodkoo

Placek cappuccino - Ewa Wachowicz

Składniki

6 - jajek
1 szczypta - soli
4 łyżki - mąki
2 łyżki - mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka - proszku do pieczenia
6 łyżek - cukru
Krem
4 - zółtka
1 - jajko
1 szklanka - cukru pudru
450 g - sera homegenizowanego
2 szklanki - mleka w proszku
200 g - masła
3½ łyżeczki - żelatyny
1 opakowanie - biszkoptów
1 szklanka - mocnej kawy
1 kieliszek - wódki
kakao


Opis przygotowania

Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać cukier i ubić pianę. Dodać żółtka i ubić na sztywno. Następnie dodać mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na blachę. Piec przez 20-25 minut w temperaturze 180 st. C.

Przygotować krem. Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Wystudzić. Żółtka, jajko i cukier puder ubić na parze.
Utrzeć masło, stopniowo dodać masę jajeczną. Dodać mleko w proszku i serek homogenizowany, a na samym końcu żelatynę.

Na biszkopt nałożyć połowę kremu. Na krem biszkopty namoczone w kawie z alkoholem. Na biszkopty resztę kremu. Oprószyć kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation