Kuchnia

Przepisy

Tort ajerkoniakowy (advokatowy)
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 2 - 3 łyżki cacao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
Krem:
- 4 łyżeczki żelatyny
- 500 ml śmietany kremówki
- 350 ml advokatu (ajerkoniaku)
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
Polewa:
- 2 łyżeczki żelatyny
- 150 ml advokatu (ajerkoniaku)
Dodatkowo 2 opakowania rurek (można je dostać w Lidlu i w Polo)

Przygotowanie:
Biszkopt: Białka ubić na sztywno dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać żółtka i wymieszać łyżką, dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem i cacao i wymieszać. Na koniec dodać olej i wymieszać. Gotową masę przelać do torownicy o średnicy 26 cm. (spód tortownicy natłuszczamy aby ciasto łatwiej odeszło) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 20 min. (ciasto będzie gotowe gdy po dotknięciu palcem podniesie się).
Po ostygnięciu dookoła ciasta ustawiamy rurki (jak na zdjęciu) raz czekoladą na dół a raz do góry.
Krem: żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Masło utrzeć z cukrem pudrem (lub roztopić) następnie dolać ajerkoniak (adwokat) i mieszać do połączenia się składników na koniec dolać żelatynę. Kremówkę ubić na sztywno (trzeba to zrobić dość szybko aby masa adwokatowa się nie ścięła jeśli jednak będzie zbyt gęsta można ją podgrzać). Do ubitej śmietany ostrożnie dolać masę ajerkoniakową cały czas mieszając po połączeniu się składników wylać na ciasto i włożyć je do lodówki na 30 min.
Polewa: 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości wody a następnie wlać do 150 ml ajerkoniaku (advokatu) i wymieszać. Gotową polew wylać na ciasto i wstawić do lodówki na ok 2-3 godziny aż ciasto zgęstnieje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation