Kuchnia

przekąski

Składniki:

ciasto:

3 szklanki mąki
30 g świeżych drożdży
2 łyżki mleka
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
2 łyżki oleju
1 szkl. letniej wody

sos pomidorowy:

300 ml przecieru pomidorowego (najlepiej domowego, ale może być z kartonu)
1 ząbek czosnku
1/2 łyżki oliwy
5 listków świeżej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego oregano
sól
pieprz mielony






Sposób wykonania:

Drożdże, ze szczyptą cukru rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić na 10 minut.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, drożdże z mlekiem, wodę i olej. Zagnieść ciasto i wyrabiać ok 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. Ciasto powinno podwoić swą objętość.

W czasie gdy ciasto wyrasta, przygotować sos.

Na oliwie zeszklić drobno pokrojony czosnek. Wlać przecier. Dodać zioła sól i cukier. Dusić na małym ogniu ok 20 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec doprawić mielonym pieprzem.

Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Rozciągnąć lub lekko rozwałkować, tworząc koło o śr 30 cm.( Jeśli lubicie cienką pizzę, podzielcie ciasto na dwie części i otrzymacie dwie pizze.)

Na środku ciasta narysować okrąg i pokroić go na 8 części (patrz zdj.) Nie pokrojoną część ciasta posmarować sosem, ułożyć mozarellę i dowolne dodatki. Trójkąty powstałe po pocięciu środka, zakładać pod brzeg ciasta. Wierzch posmarować mlekiem i posypać dowolnymi ziołami ( u mnie bazylia ). Odstawić na 10 minut, by ciasto lekko się napuszyło.

Piec w temp. 220C ok 10-15 minut.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation