Kuchnia

kuchnia

Pieczony bakłażan z wędzonym serem, pomidorami i czarnymi oliwkami


Składniki:

Bakłażan pokrojony w plastry
Oliwa z oliwek
Pomidorki typu Cherry
Oregano
Sól
Pieprz
Wędzony ser
Czarne oliwki bez pestek

Przygotowanie:

Bakłażana kroimy w plastry ok 1 cm, solimy i zostawiamy na 30 minut aby stracił goryczkę.

(Na każdy plaster bakłażana potrzebne będą : 1 pomidor pokrojony w ćwiartki, 1 oliwka pokrojona na plasterki, kawałek sera pokrojonego w kostkę.)

W ten sposób będziecie mogli sami uregulowac ilość produktow potrzebnych w oparciu o ilośń plastrów bakłazana.

Do miski wkładamy pomidory pokrojone w ćwiartki, zalewamy oliwą z oliwek , solimy, dodajemy pieprz i oregano.

Całosc dobrze mieszamy.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na niej plastry bakłażana (osuszone z nadmiaru wody)

Za pomocą noża robimy nacięcia w plastrach bakłazan i układamy na nich pomidory wraz z zalewą.
Pieczemy w piekarniku już nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.

Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, posypujemy serem wędzonym pokrojonym w kostkę i ukladamy plasterki oliwek.

Wkładamy ponownie do piekarnika i czekam, aż ser się roztopi.

Podajemy na cieplo.
Smacznnego

www.agustomio.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation