Kuchnia

Dietetyczna kuchnia

Muffinki owsiane z jabłkiem i bakaliami

Puszyste, wilgotne babeczki pełne witamin i zdrowia.

Składniki
Suche:

250 g mąki
50 g płatków owsianych
50 g otrębów owsianych
3 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
szczypta soli
1 jabłko
garść orzechów włoskich
garść migdałów
garść rodzynek
3 łyżki słonecznika
łyżka siemienia lnianego

Mokre:

2 jaja
200 ml mleka
80 ml oleju
3 łyżki płynnego miodu

Sposób przygotowania

Suche: Jabłko obieramy, kroimy na małe kawałki. Orzechy i migdały siekamy. Wszystkie składniki suche mieszamy w misce łącznie z jabłkiem i orzechami.
Mokre: W drugiej misce łączymy składniki mokre krótko ubijając.
Składniki mokre przelewamy do suchych i krótko mieszamy do połączenia się składników, mogą pozostać grudki (nie należy zbyt długo mieszać ciasta, bo muffinki wyjdą suche i zbite).
Ciasto przekładamy do foremek na babeczki wyłożonych papilotkami do ok. 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20-25 min. w temp. 180°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation