Hobby

Baskets & Tress

Tarta ryżowa z jabłkami

Składniki:

1/2- 1/3 szklanki mąki,
2 szklanki płatków ryżowych KUPIEC,
1 jajko,
130 g oleju kokosowego,
3/4 szklanki brązowego cukru,

nadzienie:

mleko,
budyń waniliowy,
0,5 szklanki wody,
4 jabłka,
0,5 szklanki brązowego cukru,
0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej,
cynamon

Wykonanie:
Płatki ryżowe zmielić, połączyć z cukrem, jajkiem i olejem kokosowym (najlepiej schłodzonym). Wszystko dokładnie zmiksować, podsypywać mąką aż do uzyskania dość zwartej masy.Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto wgnieść w formę do tarty ( u mnie średnicy 26 cm). Jabłka umyć, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w 1,5 milimetrowe plasterki. Budyń przygotować według instrukcji widniejącej na opakowaniu, ostudzić.
syrop cukrowy:
Do poł szklanki wrzącej wody wsypać cukier, mieszać aż do rozpuszczenia. Dodać łyżeczkę cynamonu oraz gałkę muszkatałową. Zmieszać z jabłkami.
Budyń wylać na ciasto. Delikatnie układać plasterki jabłka, uważając, by ich nie uszkodzić (moj były dość kruche). Piec w 180 stopniach przez 30 minut. Najlepiej smakuje na ciepło!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation