Kuchnia

Przepisy

Batoniki owsiane wg.Nigelli
Składniki:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok.400g)
250g płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych)
75g wiórek kokosowych
100g suszonej żurawiny
125g orzeszków ziemnych niesolonych
125g mieszanki nasion (dynia, słonecznik, sezam)


Mleko skondensowane podgrzać w garnuszku z teflonowym dnem. Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać i zalać ciepłym skondensowanym mlekiem. Blaszkę 23x33 wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i delikatnie wyrównać (absolutnie nie dociskać bo batony wyjdą twarde!). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 min. w temperaturze 130 stopni (ostatnie 5 minut ustawić na opiekanie celem zezłocenia). Blaszkę wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut. Po tym czasie pokroić na 16 dużych lub 32 mniejsze kawałki. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation