Kuchnia

Smacznie

CIASTO BEZ PIECZENIA 3 BIT

składniki:

ciemny spód:

350 gram herbatników petit beurre

300 gram masła

2 łyżki ciemnego kakao

2 łyzki miodu

masa budyniowa:

3 szklanki mleka

4 jaja

5 łyżek maki ziemniaczanej

4 łyżki maki pszennej

2/3 szklanki białego cukru

opakowanie cukru waniliowego

125gram masła

ponadto:

2 paczki prostokątnych krakersów

puszka masy kajmakowej

400ml śmietany kremówki

2 śmietan fixy

czekolada deserowa

łyżeczka cukru pudru

wykonanie:

1. Herbatniki kruszymy lub mielimy na ciasteczkową miazgę. Ja użyłam robota kuchennego, ale jeśli nie posiadacie takowego można zawinąć ciastka w tobołek z ręcznika kuchennego, a następnie rozbić tłuczkiem. W garnku rozpuszczamy masło z miodem. Zdejmujemy z palnika, wsypujemy ciastka z kakao i mieszamy, aż powstanie w miarę jednolita masa. Foremkę 25x35cm wykładamy starannie papierem do pieczenia a następnie wylewamy powstałą masę i dociskamy równomiernie do dna. Uwaga! Ten spód z powodzeniem możecie również zastąpić całymi herbatnikami ułożonymi równo na dnie, ale masa po zastygnięciu jest krucha i czekoladowa. Naprawdę dobrze smakuje.

2. Gdy masa nieco przestygnie wykładamy na nią podgrzany kajmak. Podgrzanie spowoduje, że będzie się łatwiej rozsmarowywał. Ja podgrzewałam swój przez 1,5 minuty w mikrofali (oczywiscie w miseczce, nie w puszce!). Warstwę kajmaku przykrywamy krakersami układając je w miarę możliwości szczelnie i lekko dociskamy.

3. Teraz kolej na masę budyniową. W garnku zagotowujemy 2 szklanki mleka z masłem i cukrem oraz cukrem waniliowym. Pozostałe mleko miksujemy z jajkami oraz maką ziemniaczaną i pszenną, a następnie wlewamy do gotującego się mleka. Całość gotujemy 3-4 minuty cały czas intensywnie mieszając. Ciepły budyń wylewamy na blaszkę, wyrównujemy a nastepnie przykrywamy kolejną warstwą krakersów. Przestygniętą blaszkę wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc - krakersy muszą zmięknąć.

4. Na drugi dzień kładziemy warstwę śmietany ubitej z śmietan-fixami i odrobiną cukru pudru, a następnie całość posypujemy startą czekoladą. Ciasto należy przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation