Kuchnia

Desery

Tartaletki cytrynowo-jagodowe

Składniki (na 6 sztuk o średnicy 10 cm) :
Ciasto:

100 g margaryny
200 g mąki
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka cukru waniliowego

Krem cytrynowy:

1/2 kubeczka śmietanki 36% (użyłam tej z Piątnicy)
2 jajka
sok i skórka z 1 cytryny
1 łyżka drobnego cukru
6 łyżek jagód


Sposób przygotowania:
Do miski przesiać mąkę, dodać pokrojoną w małe kawałki margarynę (lub masło) oraz cukier i mieszać ręką. Gdy składniki zaczną się łączyć, dodać śmietanę, a następnie zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na min. pół godziny. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Foremki do tartaletek wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na niego 'ciężarki' (groch lub fasolę). Piec ok. 13-15 minut. Następnie wyjąć z pieca, ściągnąć ciężarki i przestudzić. Śmietankę wymieszać z sokiem cytrynowym, jajkami, cukrem i otartą skórką cytrynową za pomocą trzepaczki. Masę wylać na upieczone spody, posypać jagodami (po 1 łyżce na tartaletkę) i piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez ok 20-30 minut. Po upieczeniu tartaletki ostudzić i wstawić do lodówki (najlepiej na dobę, ciasto wtedy delikatnie zmięknie od masy cytrynowej i będzie idealnie kruche). Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i ozdobić listkami mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation